De huisgemaakte paella
Een klein risico
Met dit blogbericht neem ik enigszins een risico, want ik ben geen foodblogger en ik ben zeker geen keukenprinses. Toch heb ik dankzij een Spaanse vriendin wat geleerd over het bereiden van een paella. De paella is uitgegroeid tot het gerecht van de Spaanse keuken. Echter, dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Valenciaanse keuken, want bij Valencia werd de speciale rijst voor de paella verbouwd door de Moren. Die rijst wordt overigens daar nog steeds verbouwd. Meer over de geschiedenis van dit gerecht kun je hier lezen. Voor de meest authentieke paella moet je nog steeds in Valencia zijn. In dit bericht ga ik je mijn recept geven om thuis uit te proberen. Nu het ook deze zomer lastig kan zijn om naar Spanje te reizen, kun je met dit recept wat Spanje naar Nederland of België halen.
De paella varianten
Thuis maak ik altijd een paella met kip, want mijn kinderen houden niet van vis. De Spanjaarden kiezen, wanneer ze met familie of een groep vrienden paella eten, meestal voor een variant met vlees of met vis. De gemengde variant (mixta) met vlees en vis is bedacht voor de toerist. Uiteraard kun je ook een vegetarische variant maken door enkel gebruik te maken van verschillende groenten. In Spanje bevat de vleesvariant vaak kip en / of konijn. De visvariant bevat vaak inktvis en gamba’s. Helaas heb ik dus nog geen enkele ervaring met het zelf maken van een vispaella. Het leuke van de paella is wel dat hij in ieder (Spaans) gezin weer net wat anders kan zijn wat de ingrediënten betreft.
Wat heb je nodig?
Maar voordat je een paella kunt maken, heb je eerst brander nodig, die op een standaard (driepoot) staat en een paella pan. De beste pannen zijn de zwarte pannen in plaats van de grijze pannen. De zwarte pannen zijn beter schoon te maken. In Nederland kun je deze spullen veelal online verkrijgen bij (gespecialiseerde)webshops. In Spanje kun je bijvoorbeeld bij de Carrefour deze spullen allemaal halen. Verder bereidt je paella op gas of op een houtvuur. Praktisch gezien zal op gas het eenvoudigst zijn. De pannen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Ik heb een pan waarmee ik een hoeveelheid kan maken voor maximaal zes personen.
De meest van mijn boodschappen doe ik bij de Spaanse supermarkt Mercadona. Veel producten die ik daar koop zijn typische Spaanse producten. Het is alleen om die reden al handig om kennis te nemen van typisch Spaanse recepten. In ieder geval kun je hier de saffraan en de kant- en klare bouillon voor de paella halen. De kant- en klare bouillon geeft in ieder geval al de juiste smaak aan de paella. Spanjaarden doen ook vaak kikkererwten en witte bonen (garrofon bonen) in de paella. Die doe ik er dan weer niet in. En daarmee wordt mijn versie ongetwijfeld afgekeurd door de kritische Valenciaanse kok.
Mijn benodigdheden voor de paella
- 8 kippendrumsticks of 8 kippendijen
- 4 tomaten, in schijfjes
- ui, fijngesneden
- rode paprika, in reepjes
- groene paprika, in reepjes
- Nog een groente naar keuze, bijvoorbeeld spinazie of broccoli
- 4 teentjes knoflook ( 1 teentje per persoon), fijn gesneden of fijn geraspt
- 400 gram rijst
- 1 liter vleesbouillon, in Spanje kant en klaar te koop, in Nederland in gespecialiseerde (web)winkels
- blokje kippenbouillon
- 200 milliliter water
- 0,1 gram gemalen saffraan
- zout
Mijn werkwijze voor de paella
Eerst doe ik olie in de pan en verhit ik deze olie. Dan gaan de kippendrumsticks in de pan. Deze kippendrumsticks bak ik, totdat ze een mooi goudbruin kleurtje hebben gekregen. Dan haal ik ze uit de pan en leg ze apart in een schaal of op een bord. Meteen daarna gaan de uien en de tomaten in de pan en bak ik ze voor ongeveer vijf minuten. Vervolgens kun je de paprika en de andere door jou uitgekozen groenten erbij doen. Bak dit een paar minuten. Voeg dan de knoflook en saffraan toe en bak dertig seconden. Doe de kippendrumsticks terug in de pan. Ik leg ze altijd in een cirkel in de pan. Nu kan de bouillon, het water en het bouillonblokje erbij. Zodra het begint te sudderen, kun je de rijst erbij doen. Verdeel de rijst over de gehele pan en strooi het niet uit op één plek in de pan. Vanaf dit moment mag je absoluut niet meer roeren in de pan. Je kunt een lepel gebruiken om de rijst voorzichtig in het vocht te doen (mocht het op de kippendrumsticks terecht te zijn gekomen). Terwijl de paella kookt, kun je in ook kippendrumsticks nog een keer omdraaien.
Wanneer is de paella klaar?
Na ongeveer vijftien tot twintig minuten is de rijst gaar. De rijst zal geleidelijk al het bouillon opnemen. Zet het vuur ook niet al te hoog; je wil niet dat de paella aanbrandt of snel droog kookt. Het is geen probleem als er een korstje ontstaat op de bodem. Voeg zo nu en dan zout naar smaak toe. Ik heb altijd wat kleine lepeltjes bij de hand om tussendoor even te proeven hoe de smaak is en of er nog zout bijgevoegd moet worden. Als de paella toch dreigt droog te koken, terwijl zij nog niet gaar is dan kun je wat heet water toevoegen. Als je het vuur niet te hoog zet en de verhouding bouillon en water klopt met hoeveelheid rijst dan kom je eigenlijk niet in de problemen. Wanneer de paella klaar is, dan kan het vuur uit. De partjes citroen kunnen verdeeld worden en dek de paella voor vijf tot tien minuten af met aluminimumfolie of met wat vellen keukenrol voordat je gaat eten. Buen provecho!
© 2021, ChrisBijs. All rights reserved.