De Spaanse school, een update.

De Spaanse school, een update.

 Verschillen met Nederland.

Naar school gaan in Spanje is anders. Het gaat als volgt. Je brengt je kind tot aan het hek of tot op het schoolplein. Elke klas heeft een verzamelplek op het schoolplein. Je kind moet daar naar toe gaan. Als ouder ga je niet mee naar die verzamelplek. De meester of juf haalt zijn of haar eigen klas op van het schoolplein en neemt de kinderen mee naar de klas. Er zijn dus geen ” Juf Ank” taferelen met ouders die in het klaslokaal te lang doorgaan met zwaaien. Overigens gaan heel veel kinderen in La Nucía met de bus naar school. De bussen doen alle wijken aan waar kinderen opgehaald moeten worden. Veel kinderen worden niet eens door hun ouders zelf naar school gebracht. Ik heb er (voorlopig) voor gekozen om de kinderen zelf weg te brengen en op te halen.  Bij de school staan ook altijd twee agenten van de policia local om het verkeer in goede banen te leiden. Bij start en einde van de schooldag klinkt vrolijke muziek door de luidsprekers. Meestal is dat een liedje van ABBA.

Schoolboeken.

Het laatste waaraan ik moest wennen (en ik had het ook niet meteen door!) is dat je op de basisschool al je eigen boeken moet kopen. Ik had bij de aanmelding op school wel bonnen gekregen, maar ik had dus geen idee dat ik met die bonnen boeken moest bestellen. Die bonnen blijken een korting van de regionale overheid (Generalidad Valencia) te zijn op de aanschaf van het boekenpakket. Na een paar weken vroeg de juf waar de boeken van Lisanne en Jasper bleven. Uiteindelijk kwam ik er met behulp van een andere Nederlandse vader achter dat ik zelf de boeken moest bestellen bij de boekhandel of Carrefour en dat ik daarbij die bonnen in moest leveren, als je de korting wilde. Korting wil ik wel, wie niet? Bij de plaatselijke boekhandel kon ik gelukkig de boeken nog bestellen en inmiddels hebben we bijna alle boeken.

Vakantie en vrije dagen.

Verder is hier geen herfstvakantie zoals in Nederland. De kinderen moeten dus vanaf de tweede week van september in één stuk door naar de kerstvakantie. Wel zijn er in die periode nog enkele losse feestdagen. Op 9 oktober hadden we een regionale feestdag (Día de Comunidad Valenciana) en 12 oktober, de landelijke feestdag van Spanje (Día de Hispanidad). De volgende vrije dagen voor de kerstvakantie zijn 1 november (Allerheiligen) en 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet).  De kerstvakantie loopt gelijk met die van Nederland. Alleen wordt hier geen Sinterklaas gevierd. In Spanje wordt in de eerste week van januari Drie Koningen gevierd, waarbij kinderen cadeautjes krijgen. Het ziet er naar uit dat we beide feestjes gaan vieren.

Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2018 Christel Bijsterbosch

2 gedachten over “De Spaanse school, een update.

    1. We gaan Sinterklaas wel vieren binnen het gezin. Op de Nederlandse les zal er ook aandacht aan worden besteed. Verder weet ik niet hoe het hier staat met de zp-discussie. In ieder geval denk ik dat we ook gaan meedoen met de Drie Koningen. Overigens is eerst Halloween aan de beurt. Zelf heb ik er niets mee, maar vandaag ontving ik een brief van de school waarin in staat dat de kinderen verkleed naar school mogen komen aanstaande woensdag. Dus dit weekend moeten we nog een outfit voor ze scoren bij de Lidl of de Chinees. “De Chinees” staat hier niet voor een Chinees restaurant, zoals in Nederland. Hier heb je heel veel winkels gerund door Chinezen met een assortiment dat vergelijkbaar is met die van de Action. Dus daar vinden we vast wel wat voor Halloween.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: