De Spaanse school gaat beginnen.

De Spaanse school gaat beginnen.

Einde zomervakantie, naar de Spaanse school.

Aan alles komt een eind. Zo ook aan de zomervakantie. Lisanne en Jasper moeten volgende week op school beginnen in Spanje. Door de emigratie hebben ze zeven weken vakantie gehad in plaats van zes. In Spanje hebben we een contactpersoon, Claudia, die ons helpt met een aantal noodzakelijke administratieve zaken. Vandaag zijn we op gesprek geweest bij de nieuwe school. Met de hulp van Claudia waren de kinderen afgelopen mei al ingeschreven, maar vandaag was het tijd om even kennis te maken met de school. En om de laatste formaliteiten te regelen. We moesten vandaag aantonen dat we ingeschreven staan in de gemeente La Nucía en de school wilde nog pasfoto’s van de kinderen hebben. Claudia was ook aanwezig bij het gesprek. Ook al spreek en begrijp ik (Christel) steeds meer van het Spaans, toch is het handig dat er iemand meegaat die dat allemaal nog wat beter kan.

Eerste indruk van de school.

De school waar Lisanne en Jasper naar toe gaan, had ik al eens eerder gezien in 2016. Als je een school gewend bent in een Nederlandse vinexwijk dan schrik je eerst wel even. De school staat achter een hoog hek en je komt er alleen maar in als je op een bel hebt gedrukt en de conciërge opent het hek. Mijn eerste indruk was dan ook dat dit een gevangenis was. En als je binnenkomt dan zijn de muren allemaal kaal en wit. Mijn tweede indruk was dat dit een ziekenhuis was. Een gevangenis van buiten en een ziekenhuis van binnen. Maar toen zag ik binnen lachende kinderen en het personeel dat toen aanwezig was (conciërge en secretaresse) waren heel vriendelijk. En de lokalen bleken toch wel gezellig te zijn ingericht.

Het rooster.

Terug naar vanochtend. Het rooster is goed. De school begint om 09.00 uur en eindigt om 14.00 uur. Wij hebben ervoor gekozen dat ze daarna blijven eten op school. Ze hebben dan hun warme maaltijd gehad als ze aan het einde van de middag thuiskomen.  En ze kunnen na schooltijd op school nog kinderen leren kennen. Over een tijdje hebben ze hopelijk dan nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Busvervoer of de auto.

We konden ook nog kiezen voor busvervoer. Dat hebben we nog maar niet gedaan, omdat ze beiden nog onvoldoende tot geen Spaans spreken. Dus ik ga ze (voorlopig) brengen en halen met de auto. In La Nucía gaat ieder kind dus met de auto of met de schoolbus naar school. De afstanden zijn hier doorgaans te groot om te fietsen en het gebied is enorm heuvelachtig. De fiets wordt niet als vervoersmiddel gebruikt om van A naar B te komen. Fietsen doe je hier eigenlijk alleen als sportbeoefening. Dat is een groot verschil met Nederland, waar scholen heel graag willen dat je je kind op de fiets komt brengen en halen.

Kennismaken met de juf.

Tenslotte konden we alvast even kijken in de klas en kennismaken met de juf. De klas gaat tot vijfentwintig leerlingen. Het lokaal ziet er verzorgd uit. Lisanne en Jasper krijgen straks in ieder geval lessen Spaans, Valenciaans (een soort van Catalaans) en Engels. Rekenen wordt hier al wiskunde genoemd. Voorlopig kunnen ze bij elkaar in de klas zitten. Er is gelukkig geen standaard beleid dat tweelingen uit elkaar gehaald moeten worden. Voor kinderen die moeite hebben met leren is een speciale docente op de school aanwezig die deze kinderen van tijd tot tijd apart neemt. Het maximale aantal kinderen in de klas is vijfentwintig. De juf schrok toen ik zei dat de klassen in Nederland tot drieëndertig leerlingen kunnen gaan. Tot nu toe is mijn indruk van de school goed. We gaan ervoor!

UPDATE en praktische informatie voor de Spaanse school

UPDATE: Er zijn twee openbare scholen in La Nucia, te weten La Muixara en San Rafael. Tot voor kort kon je alleen op La Muixara terecht voor klassen in de voertaal Castiliaans of Valenciaans. Op San Rafael was de voertaal in alle klassen Valenciaans. Om die reden kozen (en kiezen) de buitenlanders in La Nucia meestal voor La Muixara. Dit is veranderd voor komend schooljaar (vanaf 2019/2020). Op beide scholen wordt evenveel Spaans, Valenciaans en Engels gegeven. Je kind krijgt dus in al die talen onderwijs. Neemt niet weg dat mijn persoonlijke voorkeur naar La Muixara uit blijft gaan. De sfeer op deze school is goed. Toen wij destijds bij San Rafael gingen kijken, voelden wij ons daar niet welkom. Maar goed, alles kan veranderen. Wanneer je overweegt naar La Nucia te gaan, hou er mee rekening dat je niet terecht kunt op de school van je eerste keuze. Marc en ik hebben geluk gehad dat er in ons emigratiejaar voldoende plek was voor zesjarigen. Ga sowieso op beide scholen kijken wanneer je van plan bent om in La Nucia te gaan wonen. De inschrijvingsperiode voor beide scholen start veelal in de eerste week van mei. Kom je halverwege een schooljaar dan zul je moeten afwachten op welke school je kind geplaatst kan worden. Kortom, succes met het vinden van jouw ideale Spaanse school.

Zie ook: http://www.buscocolegio.com/Colegio/detalles-colegio.action?id=3017837

http://www.buscocolegio.com/Colegio/detalles-colegio.action?id=3006785

Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2018-2019 Christel Bijsterbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: