Het chocolade museum Valor

Het chocolade museum Valor

Naar Valor in Villajoyosa

In alle jaren dat ik als toerist naar de Costa Blanca ging, ben ik eigenlijk nooit in Villajoyosa geweest. Het ligt vlakbij Benidorm en als ik over de N332 reed, zag ik de afslag naar Villajoyosa wel, maar deed ik er nooit iets mee. Tot nu. Dit stadje herbergt dé chocoladefabriek van Spanje, Valor. Eveneens bevindt zich op het terrein van de fabriek een klein museum. Valor is in 1881 opgericht door Valeriano López Lloret. De familie werkte eerst vanuit huis en later is de fabriek erbij gekomen.

De praktische informatie voor een bezoek

Het museum is makkelijk te vinden wanneer je vanaf de N332 de afslag Sella / Villajoyosa Centro Ciudad naar Villajoyosa neemt. Via de CV-770 rijd je zo het stadje in en vrijwel meteen zie je de fabriek staan. Parkeren kan niet op terrein zelf; dat is voorbehouden aan de werknemers van Valor. Je zult de auto ergens in de buurt moeten parkeren, maar dat is geen probleem. Bij de entree staat een kaartjesautomaat waarop je moet drukken en dan komt er een kaartje uit. De toegang is gratis. Er kunnen vijftig mensen per rondleiding mee. Ben je nummer eenenvijftig. dan moet je wachten op de volgende rondleiding. Gisteren kwamen wij niet aan de vijftig mensen. Mijn kinderen en ik waren er net na 10.00 uur. Dat betekende dat we zojuist de Engelstalige rondleiding hadden gemist, net als een jong Engels gezin dat na ons het terrein op liep. Doordeweeks kun je om 10.00 uur en om 16.00 uur mee met een Engelstalige rondleiding. Op de overige uren (11.00 uur, 12:00 uur; 13.00 uur, 17.00 uur, 18:00 uur en 19.00 uur) worden enkel Spaanstalige rondleidingen gegeven. In het weekend is het museum alleen op zaterdag in de ochtend open en dan alleen op 10.00 uur is de Engelstalige rondleiding. Voor mij was het volgen van de Spaanse rondleiding geen probleem, omdat ik mijzelf al behoorlijk kan redden in de Spaanse taal. Voor mijn kinderen maakte het ook niet uit. Ze zijn allebei nog niet volledig thuis in zowel de Spaanse als Engelse taal.

Voor meer informatie, zie de website van Valor https://www.valor.es/museo-del-chocolate/

De rondleiding door het museum en de fabriek

Om te beginnen ruik je de cacao al goed, zodra de gids je komt ophalen en je door het tourniquet mag. De rondleiding begint met het kijken naar een filmpje over Valor. De film gaat over het begin van de onderneming, hoe ze chocola maakten en nog steeds maken; waar de cacao vandaan komt die Valor gebruikt en naar welke landen hun chocolade geëxporteerd wordt. Op dat kaartje zag ik veel Europese landen ingekleurd worden, maar Nederland niet. En eerlijk gezegd heb ik in een gewone supermarkt in Nederland nooit repen van Valor zien liggen. Na het filmpje neemt de gids je mee naar het museum en ze vertelt wat over de familie en hoe ze in het begin haar chocolade maakte. Ze vertelt ook dat op enig moment er voor het eerst elektriciteit beschikbaar was en dan wijst ze op de eerste elektrische apparaten die zijn gebruikt voor de productie. Deze kun je aanschouwen in het museum. Daarna kun je zelf even rondlopen in het museum om wat foto’s te maken. Het museum is klein en daar ben je zo mee klaar. Vervolgens mag je een kijkje nemen in de fabriek (achter glas, via verhoogde tribune). Je mag geen foto’s maken, omdat hier het huidige productieproces plaatsvindt. Valor wil een en ander nog wel geheim houden voor de concurrentie. Tenslotte kom je in het winkeltje waar je wat chocolade kunt proeven en kopen. Het chocolade proeven vonden mijn kinderen heerlijk om te doen. Uiteindelijk ga je voor de bijl en koop je chocolade. De meeste mensen betalen dan toch op die manier hun entree. Wanneer je vertrekt uit winkel, staat er al weer een volgende groep klaar om naar binnen te gaan.

Fabriek, Valor, kaartjesautomaat
Entree bij chocolade museum Valor
Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2019 Christel Bijsterbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: