De Spaanse school gaat beginnen.

De Spaanse school gaat beginnen.

Einde zomervakantie.

Aan alles komt een eind. Zo ook aan de zomervakantie. Lisanne en Jasper moeten volgende week op school beginnen in Spanje. Door de emigratie hebben ze zeven weken vakantie gehad in plaats van zes. In Spanje hebben we een contactpersoon, Claudia, die ons helpt met een aantal noodzakelijke administratieve zaken. Vandaag zijn we op gesprek geweest bij de nieuwe school. Met de hulp van Claudia waren de kinderen afgelopen mei al ingeschreven, maar vandaag was het tijd om even kennis te maken met de school. En om de laatste formaliteiten te regelen. We moesten vandaag aantonen dat we ingeschreven staan in de gemeente La Nucía en de school wilde nog pasfoto’s van de kinderen hebben. Claudia was ook aanwezig bij het gesprek. Ook al spreek en begrijp ik (Christel) steeds meer van het Spaans, toch is het handig dat er iemand meegaat die dat allemaal nog wat beter kan.

Eerste indruk van de school.

De school waar Lisanne en Jasper naar toe gaan, had ik al eens eerder gezien in 2016. Als je een school gewend bent in een Nederlandse vinexwijk dan schrik je eerst wel even. De school staat achter een hoog hek en je komt er alleen maar in als je op een bel hebt gedrukt en de conciërge opent het hek. Mijn eerste indruk was dan ook dat dit een gevangenis was. En als je binnenkomt dan zijn de muren allemaal kaal en wit. Mijn tweede indruk was dat dit een ziekenhuis was. Een gevangenis van buiten en een ziekenhuis van binnen. Maar toen zag ik binnen lachende kinderen en het personeel dat toen aanwezig was (conciërge en secretaresse) waren heel vriendelijk. En de lokalen bleken toch wel gezellig te zijn ingericht.

Het rooster.

Terug naar vanochtend. Het rooster is goed. De school begint om 09.00 uur en eindigt om 14.00 uur. Wij hebben ervoor gekozen dat ze daarna blijven eten op school. Ze hebben dan hun warme maaltijd gehad als ze aan het einde van de middag thuiskomen.  En ze kunnen na schooltijd op school nog kinderen leren kennen. Over een tijdje hebben ze hopelijk dan nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Busvervoer of de auto.

We konden ook nog kiezen voor busvervoer. Dat hebben we nog maar niet gedaan, omdat ze beiden nog onvoldoende tot geen Spaans spreken. Dus ik ga ze (voorlopig) brengen en halen met de auto. In La Nucía gaat ieder kind dus met de auto of met de schoolbus naar school. De afstanden zijn hier doorgaans te groot om te fietsen en het gebied is enorm heuvelachtig. De fiets wordt niet als vervoersmiddel gebruikt om van A naar B te komen. Fietsen doe je hier eigenlijk alleen als sportbeoefening. Dat is een groot verschil met Nederland, waar scholen heel graag willen dat je je kind op de fiets komt brengen en halen.

Kennismaken met de juf.

Tenslotte konden we alvast even kijken in de klas en kennismaken met de juf. De klas gaat tot vijfentwintig leerlingen. Het lokaal ziet er verzorgd uit. Lisanne en Jasper krijgen straks in ieder geval lessen Spaans, Valenciaans (een soort van Catalaans) en Engels. Rekenen wordt hier al wiskunde genoemd. Voorlopig kunnen ze bij elkaar in de klas zitten. Er is gelukkig geen standaard beleid dat tweelingen uit elkaar gehaald moeten worden. Voor kinderen die moeite hebben met leren is een speciale docente op de school aanwezig die deze kinderen van tijd tot tijd apart neemt. Het maximale aantal kinderen in de klas is vijfentwintig. De juf schrok toen ik zei dat de klassen in Nederland tot drieëndertig leerlingen kunnen gaan. Tot nu toe is mijn indruk van de school goed. We gaan ervoor!

Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2018 Christel Bijsterbosch

2 gedachten over “De Spaanse school gaat beginnen.

  1. Hoi Christel, de afgelopen 2 weken bijna al je berichtjes gelezen omdat
    ik met het gezin naar la nucia ga emigreren in mei.
    Ik zocht naar een basisschool en kwam op je site terecht!
    Heb je voor mij de naam van de school?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: