Spaans leren en emigreren
Emigreren zonder kennis van de Spaanse taal
De afgelopen weken kijk ik op RTL4 het programma “Het Spaanse dorp Polopos”. Polopos is een leeglopend dorp in de provincie Granada en een groepje Nederlanders (vier stellen en een familie van vier personen) mogen proberen het dorpje nieuw leven in te blazen. Ze hebben allemaal een vervallen huis toegewezen gekregen die ze moeten renoveren en ze mogen er een bedrijf opstarten om meer toeristen naar het dorp te krijgen. En elke week krijgen de deelnemers een weekopdracht om beter te kunnen integreren in het dorp. En dan merk je als kijker al snel dat niet iedere deelnemer Spaans kan begrijpen en spreken. Sommige deelnemers blijven het proberen met Engels, maar dat lukt in Spanje vaak niet. Onder de #Polopos zijn de reacties op Twitter niet mals ten aanzien van de deelnemers die geen enkel woord Spaans spreken. Hetzelfde geldt voor de deelnemers aan de al jaren mateloos populaire serie Ik Vertrek. Ook die worden op Twitter vaak te kakken gezet, omdat ze vooraf niet de taal hebben geleerd.
Emigreren met kennis van de Spaanse taal
Deze optie kan ik als ervaringsdeskundige aanraden. Zelf ben ik in Nederland al begonnen met het leren van Spaans. Ik heb van alles geprobeerd: een cursus van de LOI, zelfstudie met een grammaticaboek, een cursus op de Volksuniversiteit van Meppel en Zwolle en als laatste een cursus bij talenschool Fuentes. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, de cursus van Fuentes beviel mij het beste. Je gaat dan een keer per week naar Spaanse les en de rest doe je thuis. Deze cursus wijkt wat opzet betreft niet af van die van de Volksuniversiteit, maar het niveau van Fuentes ligt hoger. Na negen weken kun je weer doorgaan met de opvolgende cursus (mits voldoende deelnemers in jouw stad). Elke cursus van deze talenschool gaat een stapje omhoog, totdat je op niveau B2 zit. Fuentes heeft door heel Nederland vestigingen. Er is dus altijd een mogelijkheid om bij jou in de buurt Spaans te gaan leren. Tenslotte raad ik een abonnement op Netflix aan. Netflix heeft, ook in Nederland, een behoorlijk aanbod van Spaanstalige series. Dat is ook een fijne manier om gevoel te krijgen voor de taal. Mijn favoriete series zijn: Casa de Papel, Velvet, Velvet Collecion, Alta Mar, Gran Hotel (staat helaas niet meer in het aanbod, maar wellicht op dvd verkrijgbaar) en Alta Mar. Een zelfstudie Spaans kan ook.
https://www.fuentes.nl/
Spaans ontwikkelen na de emigratie
Dit gaat eigenlijk heel gemakkelijk, want nu kun je het reeds in Nederland geleerde in de praktijk gaan brengen. Dat zal nog niet altijd gemakkelijk gaan, want Spanjaarden spreken over het algemeen snel. Ik heb in Spanje ook weer Spaanse lessen genomen. In de gemeente waar ik woon worden gratis Spaanse lessen voor buitenlandse inwoners (die ingeschreven staan) verzorgd. Helaas kwam voor mij het tijdstip van deze klas niet uit, want ik kan mijn kinderen niet meenemen. Maar ook in dit geval is Google je beste vriend. Ik vond een Spaanse docente in Alfaz del Pi. Zij spreekt wat Nederlands, omdat zij met een Nederlander getrouwd is. Overigens is het haar bedoeling om zoveel mogelijk in het Spaans alles uit te leggen. En ik kan de lessen volgen wanneer mijn kinderen op school zitten. En verder blijft het oefenen in de praktijk. Dat gaat makkelijk wanneer je kinderen naar de Spaanse school gaan. Via school en /of werk ontmoet je genoeg Spaanse mensen.
Woon je als pensionado in Spanje dan zal het wellicht wat moeilijker zijn om in contact te komen met Spanjaarden. Je hoeft immers niet meer te werken en geen kinderen naar school te brengen. En veel pensionado’s gaan om met andere pensionado’s uit eigen land van herkomst. Je zal dan andere manieren moeten vinden om in contact te komen met Spanjaarden. Gewoon een praatje proberen aan te knopen met de Spaanse buren of je kunt proberen een stamkroeg te vinden waar veel Spaanse mensen komen. Of je wordt lid van een sportclub. Er zijn genoeg mogelijkheden. Maar de beste start om Spaans te leren is om vóór je emigratie.
Meer Spaanse grammatica kun je oefenen met dit boek.
© 2019 – 2020, ChrisBijs. All rights reserved.